Sajtó

Az alábbi CIKKEK EREDETIBEN MEGTEKINTHETŐK A "Fényképek, Videók" OLDALON, AZ "Események/ Zenepavivon megnyitó/ Újságcikkek fotói" FEJEZETÉBEN.

INTERNETES OLDAL, 2022.07.02

ZENÉS MESEORSZÁG RÁCALMÁSON

Igazi lélekszépítő, felemelő két órának lehettek tanúi mindazok a zenebarátok, akik június 12-én ellátogattak Rácalmásra, ahol egy magánkezdeményezés nyomán, a Tarr Gábor Oktatási és Kulturális Alapítvány szervezésében zenepavilon-avató rendezvény zajlott. Családi házuk csodaszép kertjét osztotta meg ezen a rendhagyó délutánon Herczeg Attila és felesége az összesereglett vendégekkel, akik kiváló zenei produkcióknak lehettek részesei együtt, közösségi élménnyé emelve ezzel a zene élvezetét.
Németh Miklósné alpolgármester meleg hangú megnyitóbeszédét követően Herczeg Katalin emlékezett meg Tarr Gábor tanár úrról, a nagy hatású zenepedagógusról, a zenepavilon névadójáról. Ezt követően a kiváló zenei produkcióké lett a színpad.

Elsőként a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola énekkarát hallgathatták meg a vendégek, Márkusné Igmándi Zita tanárnő vezényletével. Az aszódi Stellária Media Nőikar előadását Tarr Gábor jeles tanítványa, Énok Nagy Levente vezényelte. Őket ismét rácalmási formáció, a Glória Kamarakórus követte a színpadon, Gyalus Boglárka vezetésével. A kórus lelkes tagjai szerint a legnagyobb közös értékük, hogy szeretik egymást és örömmel zenélnek, énekelnek együtt. Műsorukban egy ifjú fuvolista hölgy, Czibusák Évi is közreműködött. A Dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei közül a fúvósok léptek színpadra ezen a délutánon, Balogh Zoltán András vezetésével.

A tehetség és szorgalom Európa híres koncerttermeibe is elrepítheti az énekeseket. Kiváló példa volt erre a Magyar Állami Operaház két művésze, Zavaros Eszter és Boncsér Gergely fellépése. Zongorán Andrea Fernandes kísérte a művészeket.

A zenei program első „felvonását” követően a szünetben egy varázslatos, mesebeli lényektől, tündérektől, manóktól, varázslóktól izgalmas képi világ tárult a látogatók elé: Gálné Then Szilvia rajzait, festményeit tekinthették meg az érdeklődők, aki a Meseország projekt illusztrációi mellet több mesekönyv illusztrátora is volt már korábban.

A műsor második részében a Budafoki Dohnányi Szimfonikus zenekar tagjaiból alakult MynK (Mink) qartet lépett színpadra. A négy tehetséges ifjú hölgy vonós hanszerekre átírt, világsikerű film- és rajzfilmzenékből adott elő egy izgalmas válogatást, hatalmas sikerrel Valóban egy csodás mesevilág kelt életre a rácalmási kertben, amelynek lakói, és önkéntes segítőik nagy terveket édelgetnek. Álmuk, hogy a Tarr Gábor Oktatási és Kulturális Alapítvány szervezésében évente többször is benépesüljön ez az izgalmas kulturális színtér, és a zenét, táncot, művészeteket szerető közönség visszajáró vendég legyen. A következő nagyrendezvény a park gyerek megnyitója lesz, az ezzel kapcsolatos friss híreket is megtalálják majd az érdeklődők a meseország.com honlapon.

https://racalmas.hu/racalmasi-ujsag-2022/.

Rácalmás (Rácalmás Város Önkormányzatának kiadványa), 2022.06.20

A rácalmási privát tulajdonú rendezvényhelyszín a gyönyörű angolkertben megnyitotta kapuit
VASÁRNAP DEBÜTÁLT A ZENE MESÉS OTTHONA

Rácalmás A Jankovich kúria közelében, a Szentháromság téren, egy széplelkű, zene és gyermekbarát család saját kertjében létrehozott egy parkszinpadot. Terveik szerinta nagyközönség számára rendszeresen, ingyenesen látogatható komolyzenei, népzenei és akusztikus koncerteket, hangversenyeket fognak szervezni a Tarr Gábor Alapítvánnyel. A megnyitó június 12-én volt.
Herczeg Attila és felesége Meseországnak keresztelte a privát tulajdonú rendezvényhelyszínt. Az a céljuk, hogy napközben legyen a gyerekeké, este meg barátokkal, jó emberekkel tudják megosztani. Nos tapasztalataink szerint a premieren ez biztosan így sikerült.

Meseország kapuja vasárnap délután megnyílt az érdeklődők előtt. Mintha visszarepültünk volna az időben, és a főnemesi társaság gyűlt volna össze délutáni időtöltésre. Már a csodálatos angolkert látványa, a gyönyörű rózsák illata is mesébe illő volt. A zenepavilon felé vezető úton Gálné Then Szilvia, a meseorszag.com honlap és számos kiadvány illusztrátorának munkái voltak kiállítva. Számos varázslény és mesefigura, boszorkány, tündér és angyal kísérte a vendégeket a koncert helyszínére.


A premier­esemény első felvonásában az aszódi Stellaria Media Női Kar, majd a rácalmási Gloria Kamarakórus lépett fel. Ezt követte a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola tanulóinak produkciója. Az első felvonás végén pedig a zongorát formázó parkszínpadon a Magyar Állami Operaház magán­énekeseinek sokszínű produkcióit élvezhette a közönség.
A nyitórendezvény második felvonásában egy csinos hölgyekből álló együttes, a MyNK Quartet nagy sikerű koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A műsorvezető Ördögné Ruszthi Anna volt.
Herczeg Attilát, úgy is mint a rendezvény fővédnökét, a mesésen sikerült premiert követően a tervekről kérdeztük.
– A következő feladat, hogy a gyerekek számára is szeretnénk megnyitni a parkot. Ezért fogok dolgozni az elkövetkező hetekben, hogy megvalósuljon a bábjáték a toronyban, a hajóúsztatás a park csatornarendszerében, a kisautós felvonó és a vasútépítés is – mondta el a fővédnök.


https://www.duol.hu/helyi-kultura/2022/06/vasarnap-debutalt-a-zene-meses-otthona.

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.06.14

TARR GÁBOR ZENEPAVILON

Kedves Barátaink!

Örömmel adunk hírt arról, hogy hamarosan felavatásra kerül az a Zenepavilon, amely Tarr Gábor tanár úr nevét viseli a dunaparti Rácalmáson. Igen, ezt azt jelenti, hogy Gábor bácsi tanítványai messzi földre viszik el szeretett és nagyra becsült tanáruk emlékét - aki valójában így lesz, lett halhatatlan. Gábor bácsi személyiségének, pedagógusi és szellemi vezetői mivoltának hatása ma is nagyon erős. Így történt, hogy egykori tanítványa - Herczeg Attila - ötlete és keze munkája nyomán zenepavilon épült, amely Gábor bácsi nevét viseli Fejér megyében. Az alábbi írásban szeretnénk bemutatni a pavilonban elhelyezésre kerülő emléktárlót, amely jelzésértékű módon és szimbolikus mozzanatokkal szándékozik
megmutatni a Tanár úr életművét az adott kereteken belül.

Tarr Gábor zenepedagógus és karvezető, Kodály Zoltán egykori tanítványa, követője, történelemtanár, fuvolatanár, egyházi karnagy, lelkes túravezető, rendkívüli osztályfőnök, számos kisdiák példaképe, szellemi vezetője, és még folytathatnánk a sort, hogy szavakkal valahogyan ki tudjuk fejezni, meg tudjuk határozni Gábor bácsi szerteágazó munkásságát, páratlan tehetségét és pedagógusi mivoltát. A születésének 85. évfordulójára készült kisfilmek
teljesebb képet adnak kivételes személyiségéről és életművének gazdagságáról. (Megtekinthetők: a Tarr Gábor Alapítvány facebook oldalán)
Az élet teljességét jelképező kerek formájú tárló a Zenepavilon belső magjában kerül elhelyezésre – szimbolizálva azt, hogy ki és miért jelentette, jelenti ma is az igazi alapot, egyben jogalapot és inspirációt az utókornak arra, hogy szívvel, lélekkel, saját megközelítésből valami újat hozzon létre. Gábor bácsi ifjúkori képe nemes lelkének tisztaságát tükrözi, és azt a nyitottságot és végtelen kedvességet, ahogyan tanítványaira és e csodás világ minden apró mozzanatára tekinteni tudott. A kis Aszód plakett jelzi, hogy az Út során hosszasabb állomás volt az alkotó életben e szeretett kisváros, ahol nyomot hagyott. Tudjuk, hogy akire emlékeznek, valójában örökké élni fog, így tehát az Út folytatódik tovább.

A vörös rózsa finoman jelzi, hogy a Tanár úr életét teljessé tette a meglelt szerelem. Hangvillája – tárgyi értelemben vett munkaeszköze – zsebében vagy tolltartójában lapulva kísérte mindenfelé. A körbefutó idézet, ami körülölel, egyben Gábor bácsi lélek-esszenciája. Még idősebb korában is emlékezett minden kisdiákjának gyermekkori énekhangjára, mindahányra… Az emléktárló belső terét Palestrina, Bach és Mozart műveinek kottamásolatai töltik ki, hiszen e jeles zeneszerzők és alkotásaik voltak Gábor bácsi kedvenc muzsikái.
A bal oldalon, a régi fényképek egyikén Kodály Zoltán és Szőnyi Erzsébet látható. Ez a fotó akkor került Gábor bácsihoz, amikor a Zeneakadémián vizsgát tett jeles kortárs mesterei előtt. Láthatunk itt képeket zeneiskolai hangszertanár és karvezető korszakából, valamint a magyar népzene szeretetét, ápolását megidéző csoportképet egyaránt. Az általa megálmodott Aszódi Kodály Zoltán Énekkari Találkozó 20 éven át fogta össze a kórusokat Kodály születésnapján, december 16-án. A borostyánlevél otthonának kertjéből származik – utalva arra, hogy a természet szeretete, annak egyensúlyban tartó képessége és fontossága mindvégig jelen volt a Tanár úr életében. A középső részben az énektanuláshoz készített kotta mutatja meg igényes kézírását.
Magyar Zsoltárok című könyve jelzi egyházi karnagy és református mivoltát. Diákjai
szeretete mellett a legmagasabb elismerése a Köztársasági Elnöki Ezüstérem volt. Idősebb korában látható egy színes fényképen, ahogyan átveszi az aszódi ének-zene tagozat 50 éves fennállásának elismerését méltató oklevelet. Mögötte áll egyik jeles, szakmai követője: Énok-Nagy Levente ének-zene tanár, karnagy.

A jobb oldalon Tarr Gábor tanár úr legendás, kézitáskás alakját láthatjuk. Talán ez az a kép, ahogyan diákjai emlékében gyakorta felidéződik, szinte megszólít tekintetével. Következik egy tiszteletteljes meghajlás a
zene és a közönség előtt – háttérben a nagy múltú aszódi ének-zene tagozat diákjaival, akik azt a bizonyos violinkulcsos hímzett nyakkendőt viselték a szereplések, kórusversenyek alkalmával. Furulya Ferkó pedig
mesés felhangot biztosított a kezdő énekes tanulók számára a Kodály-módszer jegyében. Megtalálunk itt még fényképeket a Háry Jánosból, mely daljáték – Mozart művei mellett – szintén szerepelt az aszódi
iskola nagyívű repertoárjában. Azon a képen látható a szereplők között a kisiskolás Herczeg Attila is, mint burkus őr. Neve pedig olvasható az aszódi zenetagozat fennállásának 40. évfordulójára kiadott Emlékkönyvben, az egyik osztálynévsorban. Attila ma már egykori tanára emlékét őrzi és viszi tovább, azt a mély emberi és szellemi örökséget, ami akkor megérintette őt. A
Tanár úr történetei és a zeneirodalom meséi, a gyermek-lélek értése és megbecsülése, az élményt adni tudás képessége és szándéka jelenik meg a rácalmási Meseországban, ahová belépő a szeretet és a jótett. És
ha már Herczeg, miért ne lehetne az általa megálmodott Meseország hercege ott, ahol ma már áll egy Zenepavilon, amely a Tarr Gábor nevet viseli, és mi tudjuk, lelki szemeinkkel látjuk, hogy a leendő fellépőknek a kezdő hangot minden esetben maga Gábor bácsi adja majd meg.

Örök tanítványai szívébe ajánlva szeretettel és tisztelettel: Marsal Ágnes mentor tanár

https://aszod.hu/wp-site/wp-content/uploads/2022/05/aszodi_tukor_2022_majus_interaktiv.pdf.

Aszódi Tükör 2022. május, 2022.05.16

Meseország, valóra vált fantázia kicsiknek és nagyobbaknak

Herczeg Attila azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy hírt adjon róla: a tervek szerint a közeljövőben egy ingyenesen látogatható koncerthelyszínnel , zenepavilonnal gazdagodik a környékük. Ám e kis hír mögött sokkal több van...


A Jankovich-kúria közelében, a Szentháromság téren, egy széplelkű, zene- és gyermekbarát család gyakorlatilag saját kertjükben létrehozott egy parkszínpadot, ahol a nagyközönség számára ingyenesen látogatható komolyzenei, népzenei és akusztikus koncerteket, hangversenyeket fognak szervezni a Tarr Gábor Alapítvánnyal.
Ahogy mondani szokták, „kis színesnek” így is érdekes, a zenei ínyencek biztosan fel is kapják rá a fejüket. De a hírecske mögött sokkal több van.
Elsőként azt emelném ki, hogy magánterületen hozott létre egy család mások örömét is szolgáló, térítésmentesen használható közösségi területet. Sok helyi vagy környékbeli mesterember, művész is közreműködött a projektben. Mint például Páhi Péter is, aki elkészítette a toronyba épített bábjáték díszleteit. A szemfüles olvasóinkban ezek után valószínűleg azok a kérdések is felmerülnek, hogy milyen torony és milyen bábjáték, és a koncertekhez hogyan kapcsolódik a címben említett Meseország?

Számos eseményt terveznek, elsőként a megnyitót

Nos, Herczeg Attilát és feleségét a családi ház melletti kert tervezése során nem vonzotta az angolkert romantikája, a zene annál jobban. Egyértelműek voltak válaszaik azokra a kérdésekre, hogy mit ér egy ház élőzene nélkül és gyerekek nélkül?


Herczeg Attila a házigazda, az ötletember, a rendezvény védnöke
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő
– Amikor álmodozom, sok boldog gyereket, felnőttet látok, szemükben a csodálkozással, játszani, tenni akarással. Ha már szépet szeretne az ember – mert mindenki azt szeretne –, annak örömét a legjobb megosztani. Napközben legyen a gyerekeké, este meg barátokkal, jó emberekkel megosztani, ez volt az alap. Az ötletek csak jöttek-jöttek, de csak lassan váltak valóra. Így nekem is egy mese lett a megvalósítás. Találkozás jó és kevésbé jó emberekkel. Küzdelem sok hitetlenséggel, problémával. És ami nagyszerű volt: megismerni embereket jóindulattal, tudással, művészeti érzékkel, akikhez a „gyermekek öröme” kulcs volt, és segíteni szerettek volna. Szorgos munkával, ahogy a csillag megy az égen, egymásra rakódtak az ötletek, és ahogy a sziget kiemelkedik az óceánból és benépesedik, úgy jött létre Meseország. Reptere nincs, így csak az angyalok tudnak leszállni – fogalmazott a házigazda.
Számos eseményt terveznek, elsőként a megnyitót felnőtteknek június 12-én, és kicsivel később a gyerekeknek is.
Meseország tehát június derekán mutatkozik majd be a nagyközönségnek. A premier­esemény első felvonásában az aszódi Stellaria Media Női Kar, majd a rácalmási Gloria Kamarakórus fog fellépni. Ezt követi a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola tanulóinak produkciója. Az első felvonás végén pedig a zongorát formázó parkszínpadon a Magyar Állami Operaház magán­énekeseinek produkcióit élvezheti a közönség. A nyitó rendezvény második felvonásában a MyNK Quartet muzsikáját hallgathatják meg az érdeklődők. Ugyanekkor Gálné Then Szilvia, a meseorszag.com honlap és számos kiadvány illusztrátorának kiállításmegnyitójára is sor kerül majd a meseszép parkban.
A szervezők azt kérik, hogy akik szívesen megnéznék Meseországot, vagy részt vennének a megnyitó (ingyenes) eseményen, a latogato@meseorszag.com címen regisztráljanak.

https://www.duol.hu/helyi-eletstilus/2022/05/meseorszag-valora-valt-fantazia-kicsiknek-es-nagyobbaknak.

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.05.17